Haraszthy Pincészet
A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítik a Haraszthy karakteres borokat az Etyek-Budai Borvidéken a borász, Pázmányi Dániel vezetésével.
123 hektár területtel rendelkeznek, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borrégió második legnagyobb földbirtokosa. Területeik 7%-a Etyeken az Öreghegyen, a pincészet szomszédságában található. Innen szüretelik Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált boraikat és a pezsgő alapbort. A fennmaradó 93% Válon található, ami nagyrészt új telepítésű szőlő, ebből a tavalyi évben 61 hektárról szüreteltek.
A magyar fajták mellett foglalkoznak Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is. Boraik legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir. Cuvée készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használnak. Hiszik, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítik a hagyományos eljárásokkal.
Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgoznak, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek a borok. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmaznak a borkészítés során.