Statisztikai célokból, valamint a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében oldalunkon cookie-kat használunk.

Prantner Pince

Budapesttől 150 km-re a Gemenci tájvédelmi körzet, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai által övezve terül el a szekszárdi történelmi borvidék. Zombától Bátáig 12 település határában több mint 2000 hektár tartozik a szőlő-termőhelyhez. Kiegyenlített klímája, domborzata és talajadottsága harmonikus környezetet biztosít a rangos minőségű vörös –és fehérbort adó szőlők termesztéséhez.

Az évszázadok során a szekszárdi bor hívei közé tartozott többek között  Garay János , Babits Mihály, IX. Pius pápa. A szekszárdi fehérborok tüzesek, kissé lágy karakterűek. Fő fajták Olaszrizling, Chardonnay Traminni. Európa- szerte kedveltek mélyvörös, telt, bársonyos, kellemesen fanyar vörösborai. Szekszárd hírnevét évszázadokon keresztül a Kadarkának köszönhette. A törökök elől menekülő balkáni népek által megismert és honosított szőlővel ma ismét egyre gyakrabban találkozhatunk a borvidéken. A hagyományosan karós támaszon termesztett szőlő kiváló bort ad. Bora rubinvörös színű, fűszeres, gyümölcsös illatú. A szekszárdi kadarka ihlette Schubertet a „Pisztrángötös” megírására. További jellemző fajták: Kékfrankos, Kékoportó, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot.

A szekszárdi bikavér a borvidék legkedveltebb bora. Házasítással, legalább három féle borból készül. Mélyvörös színű, bársonyos, kissé fanyar,telt zamatú bor. Különös ízélményt ad a sültekhez, vadhúsokhoz.

Rendezés:
Az oldal tetejére