Kalumba
A Kalumba ital a nevét a kalumbagyökérről kapta, ami Kelet-, és Dél-Afrikai fülledt területein nő. Dísznövényként és gyógynövényként is használják. A különleges növény a 17. században érkezett Európába, az elsők között volt a világon, melyet a gyógynövények között számon tartottak. Egyedi ízét nem csupán a kalumbagyökér adja, hanem a 17 féle fűszernövény, melyek egy részét Madagaszkár és Afrika vad dzsungeleiből gyűjtenek össze és válogatják ki nagy gonddal. Habár az Unicum receptjét hétpecsétes titokként őrzi a Zwack, a Kalumba esetében kivételt tettek, így tudhatjuk, hogy az ital párlásánál ezeket a hozzávalókat használják fel: borókabogyó, citromfű, curacaohéj, csillagánizs, fahéjlevél, gyömbér, kardamommag, koriander, kubebabors, kurkuma, lime-héj, rózsabors, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendióvirág, vanília.