Jack Daniels
Tennessee egyes vidékein mind a mai napig nem csak a lepárlás, de még a szeszes italok forgalmazása is tilos, ezért az államot az amerikaiak egyszerûen csak a legszárazabbként szokták aposztrofálni. A helyiek mély vallásosságából fakadó kvázi alkoholtilalom ellenére mégis itt, Lynchburg városában áll a világ talán legismertebb whiskey-jének otthona, a Jack Daniel's lepárló.
A motorosok, rock’n’roll hősök és más életmûvészek körében valóságos nemzeti italként jegyzett ital örténete a legmegbízhatóbb források szerint 1850-ben vette kezdetét. A korabeli feljegyzések szerint legalábbis ebben az esztendőben jött világra a skót bevándorló családból származó Jesper Newton „Jack” Daniel, akit azonban rossz magatartása miatt szülei rövid úton egy lelkipásztor gondjaira bíztak. A szigorú nevelés pedig ha másra nem is, de arra legalább jó volt, hogy az ifjú Jack tizenhárom éves korára már mindent tudott a lelkész úr házi lepárlójának mûködéséről, így hamarosan meg is vette azt nevelőjétől, majd a Lynchburg mellett fekvő Cave Springs-be költöztette.
Az ital egyedülállóan tiszta és kiegyensúlyozott ízvilágának titka abban az egészen különleges, csak Tennessee-ben használatos lepárlási eljárásban rejlik, melynek köszönhetően az államban készülő italokat nem is a Kentucky-ban bevett bourbon, hanem tennessee-whiskey néven illetik. A hatalmas duplaüstökben főzött Tennessee Whiskey-t az érlelés előtt egy apró lyukakkal tûzdelt, hosszú csőrendszerbe vezetik. A kis lyukakon keresztül napokon át csepeg a finom lé, hogy átszûrje magát a csövek alatt fekvő, juharfából készült faszénen, így alakítva ki csodásan kerek és selymes világát.