Jameson
A skót gyökerei és a jónevű Haig családba való beházasodása nyomán a whisky-főzés tudományát kívülről-belülről ismerő John Jameson 1780-ban Dublin városában nyitotta meg Bow Street Distillery nevű lepárlóját.
A siker titka a háromszoros lepárlásban rejlett, melyet John elsőként alkalmazott a szigetországban. Az ír whiskey-gyártás fellendítőjeként emlegetették, hiszen a lepárlót alig két évtized alatt a világ egyik legnagyobbja között tartották számon, s a 19-ik század elején már több mint egymillió gallon éves kapacitással büszkélkedhetett.
A válsággal sújtott évtizedek után újra talpra álltak, és 1966-ban a Powers és a Cork Distillery lepárlókkal társulva létrehozta az Irish Distillers Group-ot, amely azóta is az ír whiskey-gyártás egyeduralkodója. Az egyesülés óta Midletonban gyártott Jameson sorozat palackjaiból jelenleg több mint 30 milliót adnak el világszerte.