Auchentoshan
Az 1823-ban alapított Auchentoshan whisky lepárló Dalmuir-ban található, ami gyakorlatilag Glasgow egy része. Tehát nem egy világvégi skót mezőn fekszik, mint ahogy általában egy skót whisky lepárlótól elvárnánk, hanem a városban működik. Mottójukként is használják, hogy az Auchentoshan része a városnak, és a város része az Auchentoshannak, hiszen itt találkozik a kézműves minőség és igényesség, és a városiakat jellemző progresszív gondolkodásmód. Ezen whiskyk jellemzője a háromszori lepárlás, mely ugyan egy drágább megoldás, de a cég úgy gondolja, csak így lehet igazán minőségi terméket előállítani. A cég fennállása alatt többször is tulajdonost cserélt, 1969-ben megvette az Eadie Cairns, akik teljesen újjá is építették a lepárlót. A Cairns aztán továbbadta az Auchentoshan-t a Morrison Bowmore lepárlóknak, majd immár a Bowmore portfólió részeként japán tulajdonba került, jelenleg a Suntory cégcsoport gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Filozófiájuk szerint ők készítik a világ egyik legtisztább és legselymesebb single malt whisky-jét.