Caol Ila
A nagy sziget legnagyobb lepárlóját az Islay és Jura közötti tengerszoros egy sziklákkal tűzdelt, elszigetelt öblének partján, Port Askaig közelében áll. A Hector Henderson vezényletével 1846-ban megnyitott Caol Ila az idők során többször is gazdát cserélt, de hatalmas méretei és a környékbeli kis whisky-kolónia lelkesedése a legnehezebb időkben is megmentette a csődtől. A főzde életében az első igazán nagy változást az 1972-es év hozta el, ekkor egy-két évig tartó felújítás keretében szinte minden berendezést kicseréltek, egyedül a régi tárlóházak maradtak meg emlékeztetőül az utókornak. A rekonstrukció során beszerelt négy új hasas lepárló munkába állításával nem csak a főzde kapacitása nőtt meg, de a benne készülő italok is látványosabban könnyebbek lettek, így azóta a sziget leglágyabb italait tudhatja magáénak.