Deanston
2012 májusa óta a Perthshire városában található lepárló a nagyközönség számára is nyitva áll. A látogatói központban, a főzde egyik hatalmas, fehérre meszelt falára egy, az 1920-as évekből származó filmet vetítenek, amelyen egy működésben lévő, vízzel hajtott kerék látható. Egykor Európa legnagyobb vízimalom 8 kereke szolgáltatta az áramot, akkor még az ezen a helyen működő pamutszövődének.
1937-ben ezeket a hatalmas kerekeket leszerelték és az üzem elektromos áram terén önellátó maradt, mivel vízturbinákat szereltek be helyettük, melyeket a vízforrásul szolgáló Teith folyó vize hajtott. Így vált lepárló az 1965-ös átalakítás után Skócia egyetlen olyan lepárlójává, amely energiaszükségletét saját maga termeli meg, feleslegét pedig a villamosenergia hálózatba továbbítja. Ez azért sem elhanyagolható mennyiség, mert 1 liter whisky előállításához átlagosan majdnem 1 liter olaj szükséges!
A lepárló whiskyjét tekintve is a természetesség és a hagyományos eljárások híve. A gyártási folyamat során az emberi munkára nagy mértékben támaszkodik, single maltjait pedig nem hűtve szűrve, mindenféle színezéktől mentesen, 46,3%-ra beállítva palackozza. A Burn Stewart tulajdonolta főzde italának legnagyobb része kevert whiskybe vándorol, legfőbbképpen a Scottish Leaderbe, a maradék kb. 15% pedig a lepárló hivatalos palackozásaként vagy esetleg független palackozók kiadásában single maltként kerül a piacra. Az itt készülő whisky alapvetően könnyed, gyümölcsös és édes karakterű. Ennek oka egyrészt a kristálytiszta forrásvíz, amely a Ben Ledihegy lábánál, egy nemzeti parkban ered, és amely gránit sziklákon szűrődve könnyű tőzegmentes vizet szolgáltat a főzdének. Másrészről a hosszú fermentációs (erjedési) idő, valamint a lepárlóberendezés kialakítása is a könnyed, gyümölcsös stílus elérését segíti.