Statisztikai célokból, valamint a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében oldalunkon cookie-kat használunk.

Macallan

Speyside első szeszfőzdéinek egyike a Craigallachie közelében, Alexader Reid által megnyitott lepárló volt. Az üzem 1824-ben kapta meg engedélyét és eredetileg Elchies néven kezdte meg működését. Az áttörést végül csak az elmúlt évtizedekben a mostani, The Macallan néven érte el.

Még mindig előszeretettel használják a hatvanas években elterjedt és azóta teljesen visszaszorult Golden Promise árpafajtát, ami a gyártók szerint az itt készülő maltok ízvilágának egyik legfőbb meghatározója. A Tamdhuban malátázott, háromféle élesztővel erjesztett árpa aztán a lepárló gázzal fűtött üstjeibe kerül, ahonnan – a desztillálók kis méretének és a bennük töltött viszonylag hosszú főzési időnek köszönhetően – hatalmas testtel és erővel felvértezve folyik ki az isteni nedű. A titok a hordókban rejlik: az érleléshez használt, európai tölgyből készült hordókat kizárólag a spanyolországi Jerezből rendelik, és még a helyszínen száraz oloroso sherryvel „edzik”. A tárlóházakban töltött évek során a hordók gyümölcsös, fűszeres, kissé gyantás ízei teljesen átjárják a párlatot, aminek eredeményeként egy roppantul komplex maltot kapunk.

Az oldal tetejére